nordamicus

Vad kostar en
webbplats?

Vad kostar en webbsida?

Du funderar på att starta en hemsida eller webbplats, men är osäker på vilka kostnader som det innebär?

Vi hjälper dig med allt du behöver veta här. De nödvändiga kostnaderna kan klassas i 3 (eller 4 om du vill ha full service) delar:

Sen finns det en hel del icke nödvändiga men väl värda kostnader som du nog ska fundera på:

1. Domännamn

Det första du behöver är ett domännamn. Dvs en adress för din webbplats. Det finns en hel massa olika företag som erbjuder dig domänregistrering (vi kan rekommendera om du behöver detta, men erbjuder inte själva domänregistrering tjänster) .

Ett domännamn kostar inte mycket. Normalt kan man registrera en .com domän för mellan 75-100 kr/år och en .se domän för mellan 115-124 kr/år.

2. Webbhotell

Man behöver även “hosting” eller webbhotell som vi säger i Sverige. Detta är en server där du kan ladda upp dina sidor, bilder, videos etc.

Dessa varierar mycket i pris beroende på vilken service man är ute efter. Man kan ofta få ett bra introduktionserbjudande för första månaderna eller året, men I grunden kostar det normalt ett minimum på 90-200 kr/mån för ett basicpaket men detta räcker nog oftast bara för att lägga upp en enklare 1-sidespresentation och utan extra funktioner och säkerhet.

Nordamicus “Starta Byrå” paket kostar som exempel 165 kr/mån och om man betalar för ett helt år så erbjuder vi en månad gratis.

3. Hemsida / Webbplats

Den största engångskostnaden för att bygga en webbplats är själva designen och innehållet. Detta variar väldligt beroende på dina behov. En 1-sidespresentation tar naturligtvis inte lika mycket tid att bygga jämfört med en webbplats med 5-6 sidor. Kort så kan man nog säga att webbutvecklare och företag prissätter sina tjänster enligt en timmpenningsuträkning. 

En 1-sidespresenation tar runt 10 timmar och normalt ingår en wordpress setup, logga förslag om det inte finns, upp till 500 ord, 4-5 timmar av design och även 4-5 timmar av webbutveckling (man bygger funktionaliteten och specialpresentationer). Om en webbutvecklare tar runt 1000SEK i timmen, kostar en 1-sidespresenation totalt runt 10,000SEK (exl. moms). 

Nordamicus erbjuder 4 huvudsakliga paket för att bygga en webbplats för dig. Vi har ett “Intro” paket som är en kostnadslätt sida som ger dig en presentation med det viktigaste om dig och din firma på en enda sida. Se det som ett avancerat visitkort på nätet.

Vi har även vårt “Standard” paket för er som har en försiktig budget men vill ha en full webbplats med kontaktformulär och annat.

Sen har vi för lite större projekt vårt “Premium” paket där ni som redan har en etablerad firma med kanske några upp till 10-15 anställda och som kräver en stark online närvaro men mycket funktionalitet.

Slutligen har vi “Offert” Paketet som inte egentligen är ett paket utan där vi diskuterar er byrå och situation och där vi kommer fram till en skräddarsydd lösning och priset baseras enkom på dessa diskussioner.

4. IT Service och Uppdateringar

Förutom webbhotell så erbjuder webbutvecklare även serviceavtal. Oavsett om du redan har en webbplats eller ett webbhotell, så finns det många som ställer frågan, ok och vad gör jag nu?

 

Många vet inte att det krävs mer än att bara sättas upp en webbplats. Teknologiutvecklingen är oerhört snabb och det kommer uppdateringar nästan veckovis. Att hålla din WordPress-applikation uppdaterad med den senaste versionen är ett viktigt steg för att upprätthålla en säker webbplats.

 

Att inte hålla ett öga på nya uppdateringar mm. kan skapa säkerhetsrisker och funktionalitetsproblem. Om du tycker att uppdateringsprocessen är svår, inte kan, vill, har tid själv, eller helt enkelt glömmer att hålla reda på de nya utgåvorna gör vi det åt dig.

 

Normalt erbjuder man full hantering av din server, din webbplats (Managed IT) och ditt WordPress system (Managed WordPress).

 

Priset varierar oerhört beroende på vad man behöver. Dvs, kvaliteten på IT Service är avgörande här. Det är svårt för någon som inte har erfarenthet att bedömma vad dom egentligen betalar för, men om ett serviceföretag har rätt erfarenthet kommer de att erbjuda servicetjänster som ser till att du inte behöver oroa dig. Här kan ibland tjänsterna kosta lite mer än vad du tänkt dig, men kom ihåg att det företaget du använder har ofta mångårig erfarenhet och kan se saker du inte kan förutse eller fixa själv. Många tror de kan sköta saker själva för att spara lite pengar, men när det går riktigt illa och webbplatsen slutar fungera pga av en kod som skapar ett databaserror, så kommer det krävas stora kunskaper inom IT för att lösa. Man betalar med andra ord inte för timmarna utan för kunskapen. Och olika webbutvecklare tar olika betalt för dessa tjänster. 

 

Helt beroende på dina behov så har vi olika paket för dig så du kan sova lugnt… Vi sköter fortlöpande det mest kritiska och kan vid behov reda ut problem.